Skip to main content

Vkna:s digitala jämställdhetsverktyg

– En enkel och flexibel väg till schysstare arbetsplatser

Med vårt forskningsbaserade digitala jämställdhetsverktyg kan ni utbilda all personal, när som helst och i en takt som passar er. Verktyget står för all kunskap och inga förkunskaper krävs. Er uppgift är att genom kollegiala samtal förankra frågorna i er vardag, allteftersom verktyget introducerar dem. Praktiskt, eller hur?

Ett forskningsbaserat och lättsamt verktyg

Utbildningen är skapad för arbetsplatser där personalen har svårt att komma loss eller vars medarbetare är spridda över landet, men den passar lika bra för kontorspersonal. Rent praktiskt går utbildningen till så att ni bokar en lokal där ett arbetslag kan sitta ner tillsammans eller i mindre grupper. Någon startar det självspelande utbildningsverktyget varpå en speakerröst vägleder er genom tre till fyra digitala rum med olika teman. Någon på plats har övergripande ansvar för samtalens om förs, men verktyget står för all kunskap.

En storskalig och kostnadseffektiv utbildning

Vårt digitala jämställdhetsverktyg är en konkret insats att införliva i arbetet med aktiva åtgärder. Många fortsätter att prenumerera på verktyget för att säkerställa att även nyanställda får grundläggande kunskaper om normer och inkludering på arbetsplatsen.

Tre rum – tre fokusområden

I utbildningen går ni igenom tre digitala rum med tre olika fokusområden. Utöver dem finns specialutvecklade rum för skogsektorn och vårdsektorn.

  • Entrén – Fokus på grundläggande frågor som vad jämställdhet är, hur normer fungerar och hur vi på bästa sätt är varandras arbetsmiljö.
  • Lunchrummet – I det andra rummet skärskådar vi de informella relationerna och samtalen.
  • Arbetsrummet – Här står relationerna på arbetsplatsen i fokus. Vi går bland annat igenom jargong, diskriminering och rekrytering.

Det skogliga rummet – I en specialversion av utbildningen, framtagen för skogsnäringen, ingår också ett fjärde rum med fokus på skogsnäringens särskilda behov och villkor.

Vårdrummet – I en annan specialversion av utbildningen, framtagen för vårdsektorn, ingår ett fjärde rum med fokus på normer, vårdspecifika situationer och patientrelationer

Vilka resultat ser våra kunder?

Över 6000 personer har gått vår digitala utbildning sedan den lanserades i en första version 2014, och våra prenumeranter – som inkluderar Sveaskog, Komatsu forest och Volvo lastvagnar – ser tydliga effekter såsom:

  • Cirkel
    Fler kvinnor som söker tjänster och chefspositioner.
  • Cirkel
    Fler upplever att de har lika möjligheter inom organisationen
  • Cirkel
    Minskad tystnadskultur och rädsla att lyfta svåra frågor och “skav”.
  • Cirkel
    Ett öppet klimat och bättre feedback-kultur.
  • Cirkel
    Närmare och mer förtroliga relationer mellan chefer och medarbetare, men också medarbetare emellan.
  • Cirkel
    Ökad medveten om sitt eget och andras beteende, vilket minskar omedvetna kränkningar.
  • Cirkel
    Enklare processer för iso-certifiering.

Vill du veta mer?

Hör av dig så bokar vi in en demonstration.

Vill du veta mer om vårt digitala jämställdhetsverktyg?

Hör av dig så bokar vi in en demonstration.

Är du nyfiken på vad våra kunder säger? Här efter följer citat från kunder:
Citat

Det har varit ett roligt och givande att arbete. Vkna:s verktyg ger ett handfast stöd med fakta och diskussionsunderlag. I vår organisation är det extra viktigt att utbildningen är flexibel och går att anpassa utifrån dom tidsramar som finns.

– Sveaskog
Citat

Verktyget är så bra strukturerat och enkelt att vem som helst kan hålla i utbildningen. Dessutom är det väldigt roligt och kompetensutvecklande.

– Region Västerbotten
Citat
– Sveaskog
Citat
– Komatsu forest