Normvandringar
– En kreativ metod för att lära känna er arbetsplats
En normvandring är lite som en skyddsrond, fast med fokus på tillgänglighet och inkludering. Målet är att identifiera normer och hinder i arbetsmiljön, att åtgärda dem och utveckla en arbetsplats som passar alla era nuvarande och framtida medarbetare.
En gemensam vandring genom era miljöer
När vi normvandrar rör vi oss tillsammans genom era fysiska lokaler och digitala miljöer. Inför normvandringen har vi satt samman en arbetsgrupp med medarbetare som har olika erfarenheter och förmågor. Även HR och fackliga representanter deltar.
Med oss har vi en tryckt vägledning – en omfattande checklista – som vi på Vkna har utvecklat och förfinat under det senaste decenniet.
Vi ser era platser med nya ögon
Vi upptäcker osynliga hinder och problem som skaver hos medarbetarna men som sällan når upp till företagsledningen. Det kan handla om trasiga dörröppnare, sexistiskt klotter, otrygga platser, vilorum som inte kan användas eller mikrovågsugnar på så hög höjd att vissa inte når dem utan hjälp.
Var för sig kan hindren verka triviala, men tillsammans visar de på en arbetsplats som gynnar vissa grupper och missgynnar andra.
Exempel ur Vkna:s tryckta normvandring
Självständigt eller gemensamt – vi är med där vi behövs
Ni kan genomföra vandringen själva, med hjälp av en introduktionsfilm, eller tillsammans med oss. När Vkna engageras tar vi ansvar för planering, genomförande och dokumentation av normvandringen så att insikterna enkelt kan integreras i ert befintliga arbete med aktiva åtgärder.
Nyfiken på normvandringar?
Maila oss och berätta om dina utmaningar så berättar vi mer om våra lösningar.
Normvandringarna vidgade både mitt eget perspektiv och min förståelse för hur andra kan – eller inte kan – ta sig fram eller känna sig bekväma i olika miljöer. För att vara en attraktiv arbetsplats med hög tillgänglighet behöver vi tänka in flera aspekter vilket normvandringarna möjliggör och är en ögonöppnare för.