Vi tror på insikter och konkreta verktyg
– inte pekpinnar
Vår väg framåt
Vår drivkraft
Inkluderande organisationer lyfter sina medarbetare och drar nytta av allt som de tar med sig in i verksamheten. Det gör organisationerna mer innovativa – och vinstdrivande. Men framför allt är inkluderande organisationer schysstare. Där ligger vår drivkraft.
Vår vision
Vi bygger schyssta arbetsplatser där alla trivs, ryms och utvecklas. Alla ska kunna gå till jobbet med en bra magkänsla, alldeles oavsett varifrån vi kommer, hur länge vi levt eller vem vi lever med. Det är vårt mål och vår vision.
Vårt arbetssätt
Vi vet att förändring kommer genom insikter, konkreta verktyg och uthållighet – och att både hjärna och hjärta behöver vara med. Därför arbetar vi med vägledning hellre än pekpinnar.
-
Vkna ägs och drivs sedan 2014 av Johanna Engström – johanna@vkna.se.
-
Namnet Vkna uttalas Vakna och pekar på att vi vill väcka tankar och uppmana till förändring.
-
Du hittar oss på Nygatan 14 i Umeå – men våra kunder finns över hela Sverige.
Johanna Engström
Jag grundade Vkna eftersom jag ville skapa förändring på riktigt. I Sverige tillbringar vi 2000 timmar om året på jobbet. Vi vet att jämställda arbetsplatser ger mer jämställda hem och i förlängningen mer jämställda samhällen. Så var bättre börja, än i organisationerna?
Jag uppskattar att kliva in i ett rum där det finns lite motstånd – armar i kors och höjda ögonbryn – och att se kroppsspråket successivt förändras. Det är något visst med att vinna människors förtroende. I bästa fall blir de mest skeptiska deltagarna förändringens främsta ambassadörer.
Mina kompetensområden: Kulturanalys, arbetsplatskultur, organisationskultur, jämställdhetsintegrering, aktiva åtgärder, projektledning och normkritik.
Min arbetslivserfarenhet: 15 års erfarenhet av jämlikhetsfrågor i offentlig och privat sektor. Erfarenheter som universitetsadjunkt, av jämställd samhällsplanering, projektledning och en hel del annat.
Min utbildning: Fil mag i kulturanalys och etnologi, Umeå universitet. Kurser i pedagogik, jämställdhet i skolan och spanska. Legitimerad coach.
Mail: johanna@vkna.se
Telefon: 070 – 245 72 42
Linn Eckeskog
Jag har tillbringat större delen av mitt yrkesliv i universitetsvärlden, men jag har alltid rört mig mot akademins utkant, där forskningen möter praktiken. Som konsult arbetar jag praktiskt med sånt som jag inom universitetet undervisat inom – det som kallas normkreativ eller inkluderande kommunikation.
Jag låter mig lätt slukas upp och trivs bäst när jag får dyka djupt. Jag vill förstå allt och när jag väl har förstått vill jag hjälpa andra att förstå – oavsett om det handlar om kommunikationsteorier eller om de där språkliga nyanserna som får oss att söka – eller inte söka – ett jobb.
Mina kompetensområden: Kommunikation, textanalys, textproduktion, bildanalys, normkritik, normkreativitet, interkulturalitet och inkluderande ledarskap.
Min arbetslivserfarenhet: Bland annat universitetslektor, programföreståndare, författare, frilansjournalist, copywriter och kommunikatör.
Min utbildning: Fil dr i medie- och kommunikationsvetenskap och fil kand i historia, Umeå universitet. Kurser i marknadskommunikation, förändringskommunikation och coachning.
Fråga Linn om: Tåghistoria, särskilt stinsens tama trana Kajsa, som levde på Långsele järnvägsstation 1890.
Mail: linn@vkna.se
Telefon: 070-677 77 26
Vkna 2024 – En historia om små kontor och stora vägskäl
Första gången jag träffade Johanna stod våra namn redan intill det lilla kontor vi skulle dela. “Ni två kommer trivas tillsammans”, sa prefekten och stängde dörren om två nyblivna universitetsadjunkter. Och det gjorde vi. Trivdes, alltså.
Min nya kontorskamrat var intelligent, skarpsynt och varm. Och dessutom hade hon ett skratt som tog udden av min prestationsångest. Jag tror att den där första kullen studenter skulle beskriva oss som unga, ambitiösa och i överkant entusiastiska.
I ett år delade vi kontor innan Johanna drog vidare, grundade Vkna och blev något av en pionjär inom digitala utbildningar. Jag stannade kvar vid universitetet, undervisade, disputerade och blev lektor. Men jag saknade det där skrattet.
Elva år senare, 2021, stod vi vid varsitt vägskäl, men det visste knappast Johanna när hon föreslog att jag skulle lämna universitetet för Vkna. Hon skulle fortsätta jobba med organisationernas insida – jag skulle hjälpa dem med utsidan.
Jag, som längtade efter skarpa lägen och utmaningar, bad om tjänstledigt från universitetet. Ett år senare sa jag upp mig.
Idag står våra namn på samma kontorsdörr, igen. Kontoret är större, precis som våra erfarenheter och vår samlade kompetens, men det där skrattet är precis lika medryckande nu som då.
– Linn Eckeskog