Skip to main content
Region Västerbotten

Region Västerbotten jämställdhetssäkrar digitaliseringsprojekt

Digitalisering och IT kan verka neutralt och objektivt – men alla innovationer skapas av människor och där det finns människor finns också normer och bias. På uppdrag av Region Västerbottens har Vkna tidigare jämställdhetsanalyserat projektet Bredband till fler (2016–2019), ett samarbete som nu fortsätter i Digital omställning i Västerbottens industrier (DOVI) under ledning av Bengt Strömgren.

Bild på Bengt Strömgren, strateg, Region Västerbotten

”Jag är otroligt glad att jag kan skicka frågor till er – sådant som ni kanske inte behöver svara på, men ändå gör. Det är värdefullt för mig. Ni är så kloka.”

– Bengt Strömgren, strateg, Region Västerbotten
 En svart pil som pekar ner

Snabbfakta om Region Västerbotten / DOVI

  • Enheten näringsliv och samhällsbyggnad, Region Västerbotten, skapar nytta för samhälle och näringsliv genom nätverk, strategiska program och utvecklingsinsatser.
  • Projektet Digital omställning i Västerbottens industrier (DOVI) pågår 2023–2026 och riktas till små och medelstora industriföretag i Västerbotten med fokus på kunskapshöjande insatser om innovativ och strategisk digitalisering.

Utmaningar och möjligheter

  • Ett attraktivt samhälle för alla – Det samhälle som Region Västerbotten bygger måste vara attraktivt för alla – oavsett kön. “Vi behöver också bli bättre på att prata om jämställdhet och att som organisation nå både kvinnor och män. Där krävs kunskap om bilder och bildspråk, vilket är något som vi som offentlig aktör kontinuerligt behöver arbeta med. Här tar vi hjälp av Vkna”, säger Bengt Strömgren, strateg inom innovationsledning.
  • Identifiera fallgropar och möjligheter – Alla innovationsprocesser och projekt kräver ett integrerat jämställdhetsperspektiv för att inte beslut, urvalsprocesser och kommunikation ska gynna vissa och missgynna andra.

Vad vi på Vkna gjort

  • Sakkunnigt bollplank – För att säkerställa att ett jämställdhetsperspektiv genomsyrar projektet har Vkna engagerats som ett kunnigt bollplank inom jämlikhet och inkludering. Vkna har jämställdhetsutbildat de IT-konsulter som i sin tur stöttar företagen, men också byrån som hanterar projektets kommunikation. Målet är att alla innovationsprocesser, alla prioriteringar och all kommunikation ska vara medvetet inkluderande.
  • Kompetenshöjande workshops – Johanna Engström har hållit i workshops om jämlikhetsperspektiv på innovationsprocesser och Linn Eckeskog om inkluderande kommunikation.
Utropstecken

Resultatet

  • En workshop som gjorde avtryck – “Vi bjöd in Linn Eckeskog för att hålla en workshop i Jämställd kommunikation – det blev otroligt lyckat. Mycket skratt, samtal och igenkänning, vi behöver påminnas och prata om hur vi kommunicerar både i text och bild. Det blev en workshop vi kollegor pratade länge och återkommande om” säger Bengt Strömgren, strateg, Region Västerbotten.
  • Förmågan att nå fram – “Ni har rätt inställning, men också förmågan att nå företagen. Det är alltså inte bara kompetensen i jämställdhet utan också förmågan att nå fram med budskapen. Där är ni jättebra. Det är inga pekpinnar med er, utan det är konkret och praktiskt.”