Utbildning är grunden i jämställdhetsarbetet
Jämställdhetskunskaperna behöver stärkas inom hela organisationen. Det konstaterade genusforskarna som studerade Sveaskog i början av 2010-talet. Men hur utbildar man hundratals anställda, som dessutom är spridda över hela landet?
Med den frågeställningen som utgångspunkt fick Vkna 2015 i uppdrag att utveckla ett digitalt jämställdhetsverktyg för storskalig utbildning. Det skulle vara forskningsbaserat, enkelt och pedagogiskt. Nästan tio år senare används vårt verktyg av ledande skogsbolag och industrier över hela Sverige.
Fotograf: Hans Berggren
Jämställdhetsarbete handlar om att vi tillsammans skapar en god arbetsmiljö för alla – oavsett kön.
Snabbfakta om Sveaskog
-
Sveaskog är Sveriges största skogsägare och ägs av svenska staten.
-
Bolaget äger 14 procent av Sveriges skogsmarker och har cirka 800 medarbetare runt om i landet. Kontoren finns från Tärendö i norr till Osby i söder.
Vad Vkna gjort
-
Utbildning inom jämställdhet – Med hjälp av Vkna utbildades samtliga chefer på Sveaskog i jämställdhet, vilket lade grunden för en mer inkluderande arbetsmiljö.
-
Utveckling av jämställdhetsverktyg – 2015 gav Sveaskog Vkna i uppdrag att utveckla ett digitalt jämställdhetsverktyg för storskalig utbildning, som alla medarbetare gått igenom.
-
Prenumeration på mångfaldsverktyg – Sedan 2016 ingår Vkna:s utbildning i introduktionen av nyanställda och sedan 2019 tillgängliggör Sveaskog dessutom det digitala utbildningsverktyget för sina entreprenörer. Utöver jämställdhetsverktyget prenumererar Sveaskog även på Vkna:s mångfaldsverktyg, som fokuserar på alla sju diskrimineringsgrunder.
Resultatet
-
Positiva medarbetarundersökningar: Andelen tillsvidareanställda kvinnor i Sveaskogs operativa skogliga verksamhet har ökat från 8 % år 2013 till 21 % år 2023. År 2013 instämde 53 % av kvinnorna och 81 % av männen i påståendet att kvinnor och män behandlas lika inom Sveaskog. År 2023 instämmer 71 % av kvinnorna och 79 % av männen.
-
Höjd kunskap bland underleverantörer: Över tusen personer som inte är anställda på Sveaskog har gått Vkna:s digitala utbildningsverktyg, som Sveaskog erbjuder kostnadsfritt till sina entreprenörer.
-
Lisa Liljenstrand, HR Business Partner: ”Det märktes tydligt att engagemanget kring jämställdhetsfrågorna ökade när vi utbildade hela organisationen. Både chefer och medarbetare hörde av sig till HR med synpunkter och förbättringsförslag. Utbildningen hade en stor effekt hos oss.”
-
Sveakogs tre lärdomar:
- Förändring kräver utbildning – Det krävs kunskap och insikt bland både chefer och medarbetare för att kunna upptäcka saker som behöver utvecklas och förändras.
- Mål på flera nivåer i företaget – När jämställdhetsmål följs upp på flera nivåer i företaget, på samma sätt som övriga mål, skapas incitament för att arbetet ska prioriteras i verksamheten.
- Integrering i alla processer – Jämställdhet är ett perspektiv som vi behöver ha med oss i alla processer, t ex det systematiska arbetsmiljöarbetet.